Открита е първата денонощна слънчева електроцентрала

Открита е първата денонощна слънчева електроцентрала

Мнениеот HAho » 11 Фев 2013 02:04

Изображение
Първата в света търговска слънчева електроцентрала, основаваща се на централната кула, области на концентриращи огледала и голямо количество разтопена сол, е пусната в експлоатация близо до Севиля, в град Фуентес де Андалусия.
В края на май компания Torresol Energy стартира дейността на електростанция Gemasolar Power Plant, по-рано известна като проект Solar Tres Power Tower. За реализацията на замисъла испанците са обединили специалисти от няколко страни. Станцията е с максимална мощност 19,9 мегавата и ще произвежда 110 гигават-часа енергия годишно. Gemasolar гарантира производството на електричество повече от 270 денонощия годишно. Това, например е три пъти повече в сравнение с други системи за алтернативна енергия, които, както е известно, страдат от непостоянство на източника(независимо дали става въпрос за слънце, вълни или вятър).

Изображение

В испанския проект непосредствено участие е взела енергийната компания Masdar от ОАЕ, която има намерение да построи в Абу-Даби, една от най-големите в света слънчеви електроцентрали. Тайната на станцията е в голямото количество разтопена сол, която играе ролята на междинен носител по пътя на топлина от приемника на слънчевото излъчване до парните турбини.
По-рано инженерите са провеждали експерименти с буферно съхранение на топлинната енергия в слънчевите електроцентрали, но никога в такъв голям мащаб. Съоръжението за натрупване на топлината в Gemasolar е в състояние да обезпечи Комплексът с енергия за целия 15 часа след залез слънце.
ИзображениеСолта в централния приемник , с помощтта а слънчевите лъчи, усилени чрез вдлъбнати огледала хиляди пъти, се нагряват до температура над 500 градуса по Целзий. Възможностите на топлинния бункер на новата електроцентрала са такива, че със запасите се „покрива” цялата нощ и например, целия следващ ден. Това позволява непрекъсната работа 24 часа и през по-голямата част на дните през годината.

Gemasolar, която е излязла $427 миллиона, е вече включена към електрическата мрежа. Тя е в състояние да снабдява с електроенергия 25 хил. Домакинства, като при това е изчислена за иконолия на изхвърляне на вредни емисии от въглероден диоксиа , които ще са 30 хиляди тона годишно.
Стандартизацията на този метод ще означава реално съкращаване на инвестиционните разходи за слънчеви електроцентрали.
източник:За неизвестното
  - Животът е смъртоноснa болест прихваната по полов път
- Преди учените мислеха, че ако един милион маймуни се сложат пред пишещи машини, те в края на краищата ще напечатат "Война и мир".
С изобретяването на Интернет, обаче се оказа, че от това се получава само Linux. Ако нямаше интернет, щяха само да си карат голф тройки
- В секс-шоповете се появи крем за оргазъм. Начин на употреба: Сложете крем на дланите. Втривайте в члена до достигане на оргазъм.
- Алкохолът помага за засилване на дейността на мозъка. Едва след изпито достатъчно количество алкохол, човек съвсем ясно осъзнава, че земята се върти!
- Много по-лесно е да умреш за жената, която обичаш, отколкото да живееш с нея.
- Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на интернет трол
- If you are dating a programmer, raise your hand. If not, raise your standards.
- Ако искате да разберете, дали съпругата Ви пребърква джобовете Ви, просто поставете в някой от тях презерватив.
- Диетолозите твърдят, че кравето мляко удължава живота. Касапите уточняват – особено на кравите.
- Всяка година хиляди млади хора напускат селското стопанство и се вливат в българския шоубизнес.
 
Аватар
HAho
Напълно Луд
 
Мнения: 33
Регистриран на: 01 Мар 2012 19:15
Местоположение: Sofia

Назад към Слънчеви електоцентрали - соларни панели

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Bing [Bot]

cron